Τρόποι πρόληψης της νόσου Alzheimer

2017-06-14

Μπορούμε να προλάβουμε τη νόσο Alzheimer;

Η νόσος Αlzheimer (ΝΑ) αποτελεί μια νευροεκφυλιστική νόσο και είναι η συχνότερη μορφή άνοιας. Σήμερα, περίπου 46 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο και καθώς, ολοένα και περισσότερο, επιμηκύνεται η ζωή μας, μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 135 εκατομμύρια. Στη χώρα μας, 200.000 άνθρωποι πάσχουν από τη ΝΑ

Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει αποτελεσμάτική θεραπεία αυξάνει η ανάγκη αναζήτησης μέτρων πρόληψης της νόσου.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου της ΝΑ είναι η αυξημένη ηλικία και η γενετική προδιάθεση οι οποίοι είναι μη τροποποιήσιμοι.

Παρόλα αυτά, από τα αποτελέσματα διάφορων ερευνών προκύπτει ότι υπάρχουν ορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες οι οποίοι ίσως περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, όπως:

  • Η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, δηλαδή η συστηματική, έστω και ήπια άσκηση (απλό βάδισμα, γυμναστική, κολύμπι ή οποιοδήποτε άλλη μορφή άσκησης). Απαιτούνται τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αεροβίας άσκησης (π.χ. γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα.
  • O περιορισμός των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη και παχυσαρκία) και η ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.
  • Η διατροφή και ειδικά η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και πράσινα λαχανικά δρα προστατευτικά, καθώς άτομα που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή παρουσιάζουν 68% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου συγκριτικά με άτομα που δεν ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Επίσης τα άτομα που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή έχουν περίπου 30% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας νοητικής διαταραχής. Αντίθετα η υπερβολική κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΝΑ. Γενικά, οι τροφές που πρέπει να προτιμούνται είναι:
  • Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, όπως σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος). .
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά) και βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια, όσπρια, ξηροί καρποί).

Νοητική άσκηση: Το να είναι κάποιος νοητικά δραστήριος με διάφορούς τρόπους (π.χ. σκάκι, σταυρόλεξο, παζλ, συστηματικό διάβασμα εφημερίδων κλπ) φαίνεται ότι ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΝΑ ενώ το ίδιο έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με μελέτες, σε άτομα με περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης και περισσότερο απαιτητικά επαγγέλματα. Τα περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης πιστεύεται ότι δημιουργούν ένα «νοητικό απόθεμα», το οποίο αντιρροπεί τις αλλαγές στον εγκέφαλο που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσαν σε ΝΑ. Επίσης οι αυξημένες κοινωνικές επαφές με συγγενείς και φίλους έχουν συσχετισθεί με ελαττωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου